Råd til toastmaster

Toastmaster

Til dere som har fått den store og viktig oppgaven å være toastmaster til bryllupet. Din rolle er svært viktig da du holder orden og følger en kjøreplan for best mulig gjennomføring av kvelden.

Kjøreplan

Jeg ønsker en kopi av denne senest torsdag den uken bryllupet er. Da kan jeg gå igjennom tidspunkter, innslag og annet som er planlagt, og evt komme med innspill om det er nødvendig.

 

Mottagelse lørdag

Fint om du eller forlover har telefonkontakt med brudeparet for når de er forventet til gården for å kunne planlegge enten et møte utenfor porten i en bue eller på inntunet på hver side av porten. Brudeparet har da i forkant bestemt seg for om de ønsker servert bobler når de ankommer for en felles skål og gratulasjon, eller at dette bare serveres gjestene til selve mottagelsen.

Gavebord

Brudeparet er informert om at vi ikke ønsker ansvar for kontanter og gavekort på gavebordet, så dette må derfor låses inn i en bil før middagen begynner av utnevnte pakkeåpnere.

Tid for middag

Når det er tid for middagen vil jeg bjelle i elgklokka og åpne dørene. Da kan alle gjestene først finne sine plasser, og brudeparet kommer inn sist.

Om det er avtalt, og om brudeparet ønsker å si velkommen til sine gjester er det lurt at du lat gjestene forsyne seg med drikke som står fremme på bordene først. Men selvsagt valgfritt, skåler blir det mange av utover kvelden uansett.

Om det er du som skal ønske velkommen og ta det praktiske, er det da valgfritt om dere ønsker å skjenke noe i glassene den første runden, før alle forsyner seg selv med drikke etter dette. Det går også mindre vin på denne måten da folk må ta mer bevisste valg for om de vil ha eller ikke.

Om det er innslag som krever lydsjekk eller annet som skal gjøres er dette mulig da før middagen. Vi ønsker helst ikke at gjestene skal se fjøset før middag, og er litt påpasselig med dette. (Om det lar seg gjennomføre)

Praktisk informasjon

Det er 2 toaletter i fjøset og 2 bad i hovedhuset. Dette huset låses til info ca kl 18.00 p.g.a gaver og sikkerhet. Og om noen har jakker og vesker o.l må de hente dette og ta med over til gardroben i fjøset i en pause.

Intro av maten er det du som gjør, da det er svært hektisk med oppskjæring og siste forberedelsene før dere forsyner dere. Maten vår er ikke kortreist, men vi lager hjemmelaget mat med mye smak og noe for alle.

Det er tillatt for herrene å tisse utendørs, MEN ikke i åsyn for andre gjester 😉 Altså bak låven den største bygningen på gården eller i gåavstand bort fra synlig rekkevidde.

Drikke til maten

Det plasseres ut rødvin, hvitvin og vannkarafler på alle bord for å skjenke selv, og  etterfyll flasker og vannkarafler etter samtale med deg. Øl og mineralvann står i sinkbaljer for å hente når de forsyner seg med mat eller vil ha mer å drikke. Det er lurt å fylle opp baljene med drikke underveis. De som har selvbrygget øl har dette på bordene under middagen sammen med vinen, og er det noe igjen settes dette kaldt i baren.

Taler

I en kjøreplan er det noen ganger ikke mulig å følge den oppsatte kjøreplanen til punkt og prikke, og jeg vil hele tiden ha korte samtaler med deg for å evt ta en rydde og påfyllingsrunde før ny tale, du kan oppmuntre til å fylle i glassene før neste tale ut o.s.v

Noen taler er viktigere i forhold til tradisjon, og det er et lurt tips å evt la de andre som vil si noen ord eller de som melder sin tale heller ta den under kaker. Greit å fordele litt så ikke middagen føles så lang. 5 min regelen er fin, det kan fort bli veldig gjentagende ord, og langtekkelig å høre på for gjestene. Men dette er selvsagt bare et innspill på kjøreplan, da vi er rundt dere og observerer.

Tid til bords

Vi har rådet brudeparet om ikke å sitte lengre enn max 4 timer da folk fort blir rastløse, tar pauser og står utenfor med mobilen. Røykere er også viktig å prøve at holder seg til din plan, og ikke bare reiser seg opp for å ta en røykepause når det passer de.

Middag og buffet

Det er også enklere å være toastmaster til en buffet enn en 3 retters servering, og det er viktig at du har god kontroll på hvilken rekkefølge bordene skal forsynes med mat.

Om det er oppholdsvær er maten på utsiden av fjøset, og dere går ut fra døren dere gikk inn forsyner dere, og går inn igjen den andre døren og evt tar med dere drikke fra sinkbaljen. Er det regnvær, settes maten inn foran baren og reglene er jo de samme men bare inne.

La brudeparet og deres rekke gå først og så yttersidene og innesidene o.s.v. Ingen vits i å stå i kø utenfor når man kan kose seg inne med drikke og hyggelig prat. Dette er det da du som styrer og informerer om før 1 runde.

Det er 2 runder mat som er vanlig, og vi råder deg til å la alle forsyne seg med mat først og så begynne de først talene. 1 runde tar fra 25-40 min avhengig av gjesteantall, og hvor raske de er i køen med å forsyne seg.

Opplys de om at alle gjester må vente til du åpner opp for ny runde med mat, så ingen bare reiser seg opp i en tale. Om ikke brudeparet er så nøye med dette vel og merke.  Jeg er «streng» på at brudeparet ALLTID skal forsyne seg med mat først på begge rundene om de ønsker dette.

Maten står ute i ca 2 timer p.g.a bakterievekst og ferskhet. Legg dette inn i tidsberegningen og taler. Dette fungerer uansett veldig bra med alle brudepar og gjester.

Om du velger en pause under middagen ønsker vi at du legger den til dere har spist runde nr 2 og vi kan da rydde av bordene mens dere strekker på bena.

Etter middagen

Det trengs ca 40-45 min på å rydde bort glass og annet fra bordene, og sette frem kaker og kaffe/te og avec. Mange velger å ta et gruppebilde da om lyset er fint. Dere setter pris på denne pausen da man fort blir veldig mett og sigen etter en grillmiddag med drikke. Dere beholder deres plasser til etter at kaker og kaffe er ferdig.

Bordplassering

Vi rydder bort T oppsettet ( det bordet brudeparet satt på og hele midtraden pluss tilhørende stoler) og beholder de to ytterradene med stoler på hver side.

Da er det dansegulv bak der brudeparet satt, opp hele midtalleen og til baren. Om det er mulig ønsker vi at alle tar en tur ut så vi kan rydde bort bort og stoler, så det går litt raskere. Ca 20-30 minutters pause avhengig av gjesteantall.

Vals og Fest

Når alt er ryddet og klart for evt et danseinnslag av brudeparet, til den sangen de ønsker seg som så åpner festen, og musikken er i gang.

Noen har trubadur, dj eller bare vanlig spilleliste på vårt PA anlegg, dette er avklart med brudeparet i forkant.

Jobben din er nå FERDIG, og du kan slappe av og nyte resten av kvelden 🙂

Plassering av toastmaster(e)

Du/dere er ønsket plassert nederst mot kjøkkenet for å ha raskt dialog under middagen og kaker. Brudeparet vet om dette.

V I K T I G !!!!

Det er IKKE TILLATT MED KONFETTI I FJØSET p.g.a brannfare og ALT levende lys. Dette må du informere gjestene om under middagen.

(Det er et gebyr på kr 2.500,- om dette inntreffer, pluss at det må ryddes opp av dere søndag 🙂 Litt streng på dette, men det er et svært viktig punkt !

Det gjelder å la alle deler av dagen gli over i rett rekkefølge og tidspunkt, slik at brudeparet og gjestene kan kose seg sammen og ha lave skuldre.

Det er bare å glede seg, og begynne å planlegge kjøreplanen din, hilsen vertinne Lena Figur

Har du flere spørsmål, bare send meg en mail.

Hjertelig velkommen til Opstad Gjestegård- Bryllupsgården i Vang på Hedmark !