Historien om hvordan det hele startet

Opstad Gjestegård

Det er kornåkre så langt øyet rekker i utsikt fra fjøset og opp mot Gåsbufjellet, og om sola hilser innom med sin vakre solnedgang, skinner lyset så vakkert mot gressplenen og inn i fjøset på sommeren.

En kan senke skuldrene, sitte på en benk med noe godt i glasset, lytte til springvannet og fuglekvitter, og kjenne lukten av nyklippet gress.På Opstad Gjestegård er det det hjemmekoselige, det oppriktige, hjertevarme og nære som gjelder når dere er våre gjester.

Maten vår er tradisjonsbasert, hjemmelaget, mye smak og rause porsjoner. Vi liker det litt rustik og uhøytidlig, akkurat som stilen til vertinnen selv Lenamor.

Historien om Opstad går langt tilbake i tid fra rundt ca 1100 tallet, og vi har fremdeles mye å sortere og kartlegge om gårdens historie fremover nå, så det vil vi skrive mer om senere.

historie

Men vi er blitt fortalt om tider det det lørdag morgen ble raket i grusganger, familien satt under trær og paraplyer, iført staselige kjoler og nøt sitt teselskap i skyggen, og storslåtte selskaper i ballsalen under den flotte lyskronen.

Denne hestekjerra som dere ser bildet av ovenfor, husker Lisbeth, mor til Matthias godt som en de benyttet til kirken på søndager. Den står her på gården ennå.

Hagen på Opstad var svært vakker, og hadde hans og hennes side, der hun hadde bær, blomster og fruktrær, og han hadde grusganger og hagebenker, som han søkte skygge under på sin lørdagspromenade.

Nå er den ikke i bruk for øyeblikket, og det hadde vært gøy å gjøre noe ut av dette store området igjen i fremtiden.

IMG_0002

Det var mange som arbeidet her på Opstad før i tiden, og flere har fortalt om en tid med snille mennesker og gode tider. Porten ovenfor er idag tatt ned, men vi vil lage en ny flott port som vil stå åpen og ønske velkommen med en frodig humleplante rundt.

SONY DSC

Selv en forlovelse ble inngått nederst i den tidligere bjørkealleen på som var på gården, har vi blitt fortalt av deres slektninger, og kanskje en ny forlovelse blir til når vi i 2016 planter ny alle`e ?

10418865_742783122449690_6859547641123947444_n[2]

Hovedhuset på gården fra 1763 er som å gå tilbake til en svunnen tid, der det autentiske er bevart, og Opstads flotte stuer er møblert med sofaer og stoler slik det alltid har vært her på gården. Dette huset brukes kun til våre gjester, og vi bor i huset med den hvite trappen dere ser på bildet.

SONY DSC

Familien Figur som består av Matthias, Martin og Lena er en glad liten familie med stort pågangsmot og iver etter å ta vare på all bygningsmasse, åpne opp for gjester og bruke husene på gården slik vi mener det skal være.

Vi kjøpte Opstad Gård i 2010, av Matthias sin fetter som selv arvet gården som ung gutt. Da vi fikk konsesjonen og godkjenning at vi kunne kjøpe Opstad, var det mange følelser som var i sving i oss alle.

Vi er opprinnelig fra Oslo, bodde noen år på Kløfta, og da denne muligheten åpnet seg, var det ingen vei tilbake.

Vi visste at dette ville bli en lang prosess, og har vel siden 2010, jobbet flere tusen timer med å temme gården både på utsiden og innsiden.

Vi startet med å skifte tak, vinduer og bytte ut pipene så de var sikre i vårt hus, vi laget inntunet med fontenen, som ble gravd opp for hånd, og skiftet tak og laget et festfjøs, før vi startet oppussingen i hovedhuset med 2 bad, nytt kjøkken, ny strøm, maling, møblering, o.s.v o.s.v………………….

Opstad er på nesten 1000 mål med dyrket jord og skog, og 10 bygninger rundt om.

Jorda rundt gården er i dag forpaktet bort til Ole Helge Aalstad på Liberg Gård, og de dyrker korn på de ca 400 mål store områdene rundt gården, så synet av kornet som svaier i vinden om sommeren er utrolig vakkert. Så vi er veldig glade for å ha de som forpaktere, og vet at jorda er i svært gode hender.

I år har vi laget til en stor terrasse på utsiden av fjøset, laget et nytt gjerde, malt andre gjerder hvite igjen, og ja sånn går nå dagene her hjemme.

Men dere skal vite det, at Lenamor er en livsnyter, hun elsker hengekøya si om sommeren, grille, bade, kose seg med mann og barn, venner og familie.

Matthias selv er utdannet tømrer, noe som gjør at vi egentlig gjør alt selv, bortsett fra rørarbeid og det en ikke har lov til.

 

Det er noe eget å jobbe i lag sammen, og vi koser oss, diskuterer, irriterer, og jobber videre, det er en god kjemi mellom oss, og denne prøvelsen her med å kjøpe en så stor gård, har vel vært den ultimate testen på vårt ekteskap. og vi mener selv at den har vi bestått med glans og blitt enda mer glade og knyttet til hverandre.

Ideen med å starte gjestegård kom den dagen vi selv feiret vårt bryllup her på gården den 27.8.11 og med et fjøs som taket lekket vann fra, satt vi til bords rundt 83 gjester og ideen slo inn og tanken om å gjøre dette som et levebrød ble sittende. Vi hadde det så gøy i det fjøset, og det ville jeg gjerne at også andre brudepar med gjester skulle få oppleve.

Siden oppstart med første bryllup i 2012, har det så langt vært en fantastisk reise, en reise med mange ideer, en reise med blod, svette, litt småutbrent, og så full iver og pågangsmot igjen.

Lena har jobbet med dette på fulltid siden oppstart i 2012, og Matthias er ansatt 100 % ved siden av dette.

Så nå er vi Vangs bryllupsgård, og jobber fullt i høysesongen med å gi våre kjære brudepar en uforglemmelig drømmedag på gården.

Og trenden vi ser at at de brudepar som feirer her har enten tilknytning til Hedmark, i Hamar eller Vang, kjenner noen som har vært her og feiret, eller fått oss anbefalt. Flere og flere har direkte tilknytning til stedet, og det er jo akkurat dette som er så koselig, å kunne være et sted så mange vil bruke på sin store dag.

Vi har brudepar helt fra Krisitiansand til Røros, så geografisk er jo Hedmark et flott midt i på en måte akkurat som gården ligger, litt midt i kornåkern.

12190856_960036434057690_311690746113166654_n[1]

Vi ønsker liten og stor hjertelig velkommen til oss, hilsen det glade vertskap i Vang på vakre Hedmarkens paradis.